ECO DAY aneb jak vznikal Den Země

ECO DAY se na naší škole uskutečnil již potřetí a opět potvrdil, že když studenti spojí síly, dokážou mnoho. Letos jsme se zaměřili na praktickou pomoc přírodě i vzdělávání spolužáků, od výsadeb a budování ptačích budek až po workshopy o udržitelné módě. Celý den se nesl ve znamení spolupráce, inspirace a dobré nálady. Tento článek nabízí pohled hlavního organizátora, Jakuba Machetanze z P3A.

Již třetím rokem se na naší škole konal Den Země neboli po našem ECO DAY. Den, kdy si připomínáme, že máme jen jednu planetu, a proto bychom se o ni měli starat. Tento mezinárodní svátek se slaví po celém světě a lidé se zapojují do různých akcí podporujících ochranu životního prostředí. U nás na škole probíhal už potřetí, v mé režii podruhé. ECO DAY je výjimečný tím, že ho pořádají přímo studenti. Letošním cílem bylo zvelebit školní venkovní prostory, tedy zrekonstruovat jedlou zahradu, vysít květnatou louku, postavit budky a pítka pro ptáky a zároveň přiblížit spolužákům možnosti, jak se mohou zapojit do ochrany naší planety.

ECO DAY se konal 2. května. Pro nás organizátory začal už v sedm hodin ráno, kdy bylo potřeba připravit všechna stanoviště. Naštěstí všichni věděli, co mají dělat, a díky tomu jsme vše zvládli včas. Zahájení proběhlo krátce po osmé hodině před školou. Poté se třídy rozmístily na předem určená stanoviště a program mohl začít. Stanoviště byla rozdělena do dvou bloků po dvou hodinách, takže byl dostatek času všechno si důkladně vyzkoušet.

Nejvíce času zabraly venkovní výsadby. Účastníci měli za úkol zrýt travnaté plochy a nakypřit půdu tak, aby bylo možné vysévat luční květiny, sázet bylinky, drobné ovoce a trvalky. Právě ty jsou dnes klíčové pro opylovače a drobný hmyz. Ptákům poslouží dvě nově postavené budky a tři pítka, která jim zajistí vodu a osvěžení v horkých dnech.

Ve třídách mezitím probíhaly workshopy a přednášky. Jedna z nich se zaměřila na udržitelnou módu a tzv. fast fashion. Žáci se dozvěděli, z čeho se jejich oblečení vyrábí, odkud pochází a jaké existují alternativy, pokud nechtějí podporovat neudržitelný způsob výroby. Jinde si formou kvízu ověřovali své znalosti o změně klimatu a s ní spojených pojmech.

V bufetu probíhalo vaření z potravin, které by jinak skončily v koši. Ty nám poskytla Potravinová banka, za což jí patří velké poděkování. Žáci se dozvěděli, kolik jídla se zbytečně vyhazuje, a získali praktické tipy, jak tomu předcházet.

Během celého dne probíhal také swap oblečení, kde si zájemci mohli zdarma odnést oblečení, které někdo jiný daroval. Zbytek oblečení pak pořadatelé věnovali charitativním organizacím.

ECO DAY provázela pozitivní atmosféra a příjemná energie. Jako pořadatel jsem měl velkou radost z toho, kolik žáků se aktivně zapojilo, a příjemně mě překvapilo, kolik nadaných studentů v různých oblastech naše škola má. Doufám, že si všichni tento den užili a že se akce uskuteční i v příštím roce. Chtěl bych tímto moc poděkovat všem, kteří se na přípravě podíleli, především mým spolužákům ze třetích ročníků. Je hezké vidět, že i mezi školními povinnostmi si najdou čas na organizování smysluplné akce, jako je ECO DAY.

Vše proběhlo podle plánu bez větších komplikací. Kolem jedné hodiny jsme akci ukončili, následoval už jen úklid a poté jsme se mohli rozjet domů a užít si zasloužený začátek víkendu.

Jakub Machetanz (P3A)