Smile – grandiózní odpověď na Seržanta Pepře

Píše se rok 1967, The Beatles právě vydali své přelomové album Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band. Přes noc si jej zamilovaly miliony lidí a mezi nimi byl i Brian Wilson, člen skupiny The Beach Boys a také její leader a skladatel. Přátelská rivalita mezi oběma skupinami byla tehdy vysoká, poněvadž jim The Beatles na začátku 60. let ukradli hegemonii* nad USA. Od té doby se skupiny přetahují o první příčky. Proto si Brian nachystal pro fanoušky masterpiece, a tím je Smile.

Album Smile otevírá skladba Our Prayer. Skladba je zpívaná a-capella a zní jako přivítání do nebes. Andělské harmonie jako by vypadly z pera Giovanniho Palestriny. Právě takovéto harmonie jsou pro The Beach Boys ikonické, jak se budeme moc dozvědět dále. Skladby na tomto albu působí dojmem jednoho celku, to je zapříčiněno legáty, které spojují různé písně. Tato legáta jsou lépe slyšena v remastrované edici od Briana Wilsona samotného, vydané v roce 2004.

Album je čistě rockové, můžeme jej také zařadit do psychedeliky, či klasického rocku.

Dostáváme se k prvnímu hitu toho alba, což je píseň Heroes and Villains, ve kterém se nachází také náš první motiv. Hlavní melodie se opakuje v mnoha skladbách, stačí jen dobře poslouchat. Překrásné harmonie doplňují inovativní hudební techniky (pístové píšťaly, zvuky zvířat a další).

Za připomínku stojí také orchestrální průprava, která ladí s harmoniemi skupiny samotné. Skóre napsané přímo Brianem není hlučné, a bez jakékoliv námahy vyzdvihuje album.

Po krátkém medley* se nám rozevírá masterpiece, Brianův magnum opus, skladba Good Vibrations. Originálně souzena pro Pet Sounds, skladba byla vynechaná jako single a jako skladba pro budoucí album. Skladba je protkaná mnoha mezihrami*. Tímto hitem se bohužel dostáváme na konec alba.

Album nikdy nevyšlo. Místo něj vyšlo album Smiley Smile, které bylo neoblíbené. Mnoho skladeb ze Smile bylo ve Smiley Smile zkráceno, nebo vyšrtnuto.

Za zmínku stojí také skladba Cabin Essence, ve které se střídají poklidné, až ospalé sloky s rychlým, rozvážným refrénem.

Albu Smile se hlavně v dnešní době dostává víc a víc chvály, stejně jako např. u alba RAM od Paula a Lindy McCartney. Krásně zachycuje americká 60. léta, a to hlavně jejich uvolněnost a krásu, které už bohužel nikdy nepřijdou. V dnešní době, kdy je vše rychlé a zbrklé, je dobré si na chvíli odpočinout s klidnou a melodickou hudbou.

Proto toto album vřele doporučuji. Jak pro lidi, kteří mají rádi hudbu 60. let, tak pro lidi, kteří hledají odpočinkovou (ale ne ubrečenou hudbu). Obě verze Smile (The Smile Session, Smile od Briana Wilsona) jsou must listen.

*Hegemonie – jedna skupina (ať už přímo, či nepřímo) vládne ostatním bez potřeby použití hrubé síly

*Medley – hudební směs(ka) navazujících melodií v nahrávce ap.

*Mezihra – (latinsky inter=mezi a ludus=hra) – krátká instrumentální skladba nebo i scénka jiného žánru