NAUČTE SE DÁVAT POZOR!

Hluboká práce. Takto Cal Newport nazývá schopnost pracovat ve stavu hlubokého soustředění bez jakéhokoliv rozptýlení a po dlouho trvající dobu. Ve své knize Deep Work (Rules for Focused Success in a Distracted World) ji popisuje slovy ,,profesionální činnost prováděná ve stavu rozptýlení, která posouvá vaše kognitivní schopnosti na hranici možností”.


Položme si otázku, kde je problém? Co je příčinou naší nepozornosti? Existujeme ve světě, kde pro většinu z nás není nic stálé a jsme neustále rušeni a máme ,,rozlítanou” náladu. Můžou za to naše sociální sítě, neustálé připojení k internetu, newslettery a e-maily, které k nám neustále proudí. Nazývá se to mělká práce a jde o povrchní činnost s nízkou hodnotou a snadným rozptýlením. Je to naprostý opak hluboké práce, která je velkou výzvou a vede k dosáhnutí velkých cílů.

Látka zvaná noradrenalin, který uvolňuje mozek během naší koncentrace, nám pomáhá v soustředění. Pokud děláme pravý opak, může se naše rozptýlení stávat více a více nekontrolovatelné. Takže jak zlepšit naši pozornost? Praxí a tréninkem. Neustále zkoušet naši koncentraci až do bodu, kdy se to stane naším zvykem. Následující čtyři kroky by vám k tomu měly dopomoct. Za prvé je lepší, když si předem rozhodnete, kde budete pracovat. Newport prohlašuje, že místo je zásadní. Za druhé přesné plánování času, od kdy do kdy se rozhodneme práci vykonávat. Za třetí organizace. Rozhodněte se, jak bude vaše práce vypadat (mobil v letovém režimu, práce bez přestávky na jídlo nebo kafe, apod.). Přichází čtvrtý bod, kterým je odměna za těžkou práci. Ať už si pod tímto pojmem představujete cokoliv, je to velmi důležité pro naši stimulaci.

A jaké tipy a strategii hluboké práce popisuje sám Cal Newport? Jsou celkem čtyři a každá má své zápory i klady, a proto musíte zvážit, která je pro vás zrovna nejrelevantnější.
1.The Monastic Philosophy of Deep Work Scheduling – Je to nejtvrdší a nejmaximálnější forma hluboké práce, při které tvrdě omezujeme rozptýlení a jedeme na vysoké úrovni. Pro většinu lidí je ovšem nereálná, právě kvůli svým závazkům.
2.The Bimodal Philosophy of Deep Work Scheduling – Taktéž umožňuje velké množství hluboké práce, ale zároveň vám dává prostor k dalším vámi ceněným činnostem. Vyžaduje flexibilitu v uspořádání vašeho roku, měsíce nebo týdne, podle toho, co uznáte za vhodné.
3.The Rhythmic Philosophy of Deep Work Scheduling – Je ideální pro ty, kteří ví, jak budou vypadat jejich dny, a mohou plánovat dopředu, zkrátka lidé se statickým rozvrhem. Dostanete se do pravidelného rytmu s hlubokou a mělkou prací.
4.The Journalistic Philosophy of Deep Work Scheduling – Tato metoda je určena pro lidi s málo pravidelným nebo nepravidelným režimem. Vyžaduje schopnost umět pracovat s časem a rychlé ,,přepínání”. Metoda není vhodná pro úplné začátečníky.

Koncentrace a schopnost umět se soustředit nám může pomoci ve spoustě věcech a taky nám velmi usnadňuje život. Tuto schopnost potřebujeme ve škole, v práci i v běžném životě. Doufám, že informace o hluboké práci a soustředění vám do budoucna pomůže, jako mě při psaní tohoto článku.