ISS – Brána k průzkumu vesmíru

Tato megalomanská stavba (známá jako ISS neboli mezinárodní vesmírná stanice) kroužící kolem naší planety je největší a nejdražší spoluprací mezi několika státy, kterou lidstvo kdy zažilo. Také se jedná o největší věc, která kdy byla vynesena do vesmíru. Pouze kvůli stavbě stanice muselo odstartovat 35 raketoplánů a 5 raket Proton, a to ještě nemluvíme o servisních letech, zásobovacích letech a letech s posádkou.

Historie a stavba

ISS se začala původně stavět jako nástupce ruské stanice Mir pod jménem Mir 2, ale po minulé spolupráci s USA na stanici Mir se rozhodlo, že stanici nebude vlastnit ani jeden stát, ale bude se jednat o mezinárodní dílo. Po tomto rozhodnutí se připojily i další státy Evropské Kosmické Agentury ESA a také Japonsko. Každá z těchto agentur přinesla na stanici něco: Roskosmos (Rusko) celou ruskou sekci, NASA (USA) tři moduly Node a zbytek konstrukce, ESA (Evropa) modul Colombus, ASI (Itálie) Cupola, JAXA (Japonsko) Kibó, CSA (Kanada) Canadarm 1 a 2 a v roce 2016 se k stanici přidal první modul vyrobený soukromou firmou Bigelow Aerospace (USA) – nafukovací modul BEAM.

ISS také umožnila soukromým firmám testovat své technologie (BEAM) a také zásobovat (Dragon, Cygnus, Dream Chaser) a vynášet posádku (Dragon 2, CST-100 Starliner). Díky těmto smlouvám cesty do vesmíru také podstatně snížily své finanční náklady.

Věda na ISS

Na ISS momentálně probíhá velká spousta experimentů zaměřená na různé vědy od biologie, fyziky až po technologie a biotechnologie. Mezi známé experimenty patří např. Vegie, který má za úkol zjistit, jak pěstovat rostliny ve vesmíru, nebo také experiment se Scottem Kellym, kdy jeho dvojče zůstalo na zemi a hledaly se tělesné změny po roce ve vesmíru a roce na Zemi. Tento experiment byl brán jako průprava na cestu na Mars a test, jak dlouho člověk ve vesmíru vydrží. Z dat tohoto experimentu se dalo odvodit, jak toto půjde dál.

Cena

Stavba stanice stála zhruba 100 miliard USD (do této sumy jsou započteny i starty raketoplánů, raket Proton a raket Soyuz). S údržbou do dnešního dne dosáhneme částky 150 miliard USD. Pro porovnání: Velký hadronový urychlovač stál 8 miliard USD a jeho provoz stojí zhruba 21 milionů USD.

Zajímavosti

Na ISS platí moskevský čas. Obytný objem ISS je cca 1km3. Celá stanice váží odhadem 450 tun. Na ISS se vystřídalo přes 200 lidí. Rychlost ISS je 7,66 km/s.

Zdroje:

KOSMONAUTIX.CZ a Nasa