Tokaido

Na úvod vám představujeme hru zkušeného francouzského designera Antonia Bauzy s názvem Tokaido z roku 2012. Tokaido je původně název pro 514 km dlouhou cestu po východním pobřeží Japonska, spojující město Kyoto a Edo (dnešní Tokyo).  V dávných dobách na ní bylo 53 zastávek, kde se poutníci mohli občerstvit a odpočinout si. Někteří tuhle štreku zvládli ujít pěšky za neuvěřitelných deset dní. První zmínky o této pověstné cestě sahají až do 11. století a stala se inspirací pro umělce z řad malířů, básníků i hudebníků.  A my máme, díky panu Bauzovi, možnost absolvovat tuto pouť také. 

Na krabici se píše, že je to hra pro 2-5 hráčů, ale z vlastní zkušenosti můžu říct, že nejlépe se hraje ve 3-4 hráčích. Na první pohled nás uchvátí krásná, jemná grafika a kvalitní herní materiál ve světlých pastelových barvách. Samotná hra probíhá tak, že si hráči volí, co je na cestě potká. Mohou si vybrat, jestli se budou kochat krásnými scenériemi, nebo si raději odpočinou v horkých pramenech. Kupují suvenýry a dobré jídlo. Dávají se do řeči s pocestnými, ale také mohou přispět almužnou v chrámu. Na tahu je vždy poslední hráč, i kdyby to znamenalo, že bude hrát 3x po sobě. Jako by nám hra říkala: „Nemá cenu nikam spěchat!“ A to všechno se nakonec přetaví ve vítězné body. Hra se dá hrát dvěma způsoby:

  1. Strategicky – využívá se blokace protihráčů, oříškem může být správné načasování. Já navíc ve hře vidím velmi silný psychologický prvek.
  2. Pohodově – nemusí se soupeřit, vítězné body se sice počítají, ale je jedno, kdo vyhrál, protože už samotná cesta může být cíl!

Tokaido je čistou esencí harmonie. V Deluxe Edition najdete dokonce i CD s dobovou japonskou hudbou, ale jestli nechcete připlácet, stačí si ji dohledat na YouTube (Tokaido soundtrack complete) a pustit si ji jako podkres z notebooku. Pro absolutně dokonalou atmosféru si můžete uvařit nějaký dobrý čaj. 

Jestliže budeme souhlasit s tvrzením, že desková hra je nástroj pro vyprávění příběhu, pak musím říct, ze Tokaido je v tomto ohledu přímo ideální.

Ke hře vyšla dvě rozšíření – Rozcestí a Matsuri, které do hry přinášejí nové prvky.