Až do dna…

Závislost na práci je už docela známý pojem – workoholismus. Když se ale tento pojem řekne, představíte si nejspíš nějakého šílence, který sedí do noci u počítače, kde má otevřené e-maily, grafy a spoustu textů. Workoholismus má ale vlastně úplně jinou definici. Ukážeme si to na nějaké jiné závislosti, třeba na alkoholismu. Člověk závislý na alkoholu si zvykl na podnapilý stav a na účinky alkoholu, proto na něj neustále myslí a těžko se mu funguje bez něj, ale nemůže alkohol konzumovat neustále. To samé platí i pro workoholiky. Na práci jsou závislí, potřebují pořád dělat něco, co pro ně má smysl, v klidu se nedokážou podívat ani na film, ale to neznamená, že nonstop pracují, jen většinou nemůžou přestat myslet na to, co musí a chtějí stihnout.

Asi si říkáte, že je to přece docela super být závislý na práci, uděláte vždycky všechno, lidi vás mají rádi, protože se na vás dá spolehnout, ale opak je pravdou. Uděláte toho sice spoustu, ale nezbyde vám čas na nic jiného, protože budete mít v hlavě pořád jen práci. Lidé vás budou nejspíš jen využívat, abyste za ně udělali jejich práci, zároveň ztratíte své kamarády kvůli nedostatku času. Takoví lidi se mnohdy vlastně docela ničí. Využívají všechnu energii, jen aby splnili své úkoly. Možná trpíte workoholismem sami, ale mysleli jste si, že jste jen moc pilní. Workoholismus není jen o práci, kterou musíte dělat, ale také o práci, kterou chcete dělat.

A jak se taková závislost léčí? Těžko. Závislost na práci se často ani správně nediagnostikuje, ale pokud se tomu tak stane, cesta ven je těžká. Když se léčí závislost na drogách, člověk si projde několika abstinenčními příhodami („absťáky“), poté se musí vyhýbat příčině závislosti. Závislost na heroinu ku příkladu vyležíte, vypotíte, vybrečíte a mnoho dalších vy-, ale po těch pár hrozných dnech vyjdete ven a nejtěžším úkolem je držet se dál od heroinu i jiných návykových látek. Když jste závislí na práci, můžete si sice vzít dovolenou, ale stejně se ke své práci vrátíte a je mnohem jednodušší do téhle závislosti znova spadnout. Proto je léčbou na ten pravý workoholismus jedině pravidelná návštěva psychologa nebo psychoterapeuta, který vám řekne, jak se uvolnit a rozptýlit.

Snad jsem vás neunudila k smrti, protože myslím, že tohle téma není probírané dost a je třeba o něm mluvit. 🙂