Otužování…cesta ke zdraví

Na jaře loňského roku se část společnosti vzhlédla v pečení domácího kváskového chleba nebo vyrábění a šití roušek. Jarní “vlnu“ vystřídala “vlna“ podzimní a množství příspěvků ze sociálních sítí a médií začalo směřovat k otužování. Pro některé lidi jsou ledové sprchy a koupele opravdu jen pomíjivým trendem, pro jiné jednoduchá činnost, která nastartuje fungování v běžných dnech zavalených povinnostmi online výuky nebo homeofficu. Lidé hledají způsob, jak si zvýšit přirozenou imunitu a zároveň se ve svém těle díky vyplaveným endorfinům chtějí cítit šťastnější a připravenější na všechny nové výzvy, kterými dnes a denně musíme čelit. Absence rutiny, režimu nebo pravidelnosti se dříve nebo později na nás samotných projeví a je jen na vás investovat čas a energii pro sebe a svoje zdraví. Nemusí to být zrovna ranní nakládání se do sudu s kusy ledu, stačí si na noc vyvětrat, vzít si na procházku o jednu vrstvu oblečení méně a postupné výsledky a dobrý pocit s překonáváním vlastní komfortní zóny a limitů se určitě dostaví.  

Moje první osobní zkušenost, která se mi při psaní tohoto článku vybaví, se datuje do července roku 2019 a pojí se se vzpomínkami na skautský tábor a dvoutýdenní brzké budíčky, po kterých následovala rozcvička a otužování se v řece Moravici. Přesně si vybavuji můj mírně vyděšený výraz, když jsem si vyslechla instrukce našich vedoucích, a mráz po zádech mi běžel mnohem dříve, než jsem vstoupila jen po kolena do vody. Další fáze pro mě byla a dodnes je nejtěžší: Jak se přemoct a ponořit do vody zbytek těla? Máme přirozené obavy, když se pouštíme do něčeho, co je nám neznámé, což je jednoduchý a prostý fakt, který je založen na mechanismu „útěk nebo boj“. V té chvíli mi pomohlo to, že do výzvy jsem se neponořila jen já sama, ale i mí kamarádi. Po týdnu bylo ranní ponořování vlastně něco, na co jsem se těšila, posilovala jsem svoji vůli, studená voda mě osvěžila a probudila zároveň a každý den jsem v ní vydržela zase o něco déle. Po příjezdu domů jsem v příjemném rituálu pokračovala. V září začal nový školní rok a s ním pro mě spjaté i dojíždění a vstávání před šestou hodinou ranní. Stanovila jsem si spánek jako prioritu a vidinu ranního sprchování se ve studené vodě jsem důrazně zamítla. Na jeho blahodárné účinky jsem si vzpomněla až o tři měsíce později, kdy jsem si potřebovala vytvořit alespoň částečnou odolnost vůči ranním a večerním mrazivým teplotám. Nastal březen a zároveň i první uzavření škol, něco, co jsem si nedokázala představit ani ve snu. Učivo se začalo kupit, a tak jsem se rozhodla dát svému dni jasný řád a podpořit nejen lepší soustředění, ale vytvořit si navíc i prospěšný zvyk na zlepšení psychického a fyzického zdraví – zmírnění projevů alergií, zlepšení stavu pokožky a celkové termoregulace. Z každého dalšího dne pravidelné, nejprve zamýšlené 30denní výzvy, začala pětiměsíční rutina na posilování vlastní vůle a zdatnosti celého organismu. Během prázdnin jsem z pravidelnosti slevila, ale i tak jsem se dále otužovala a dál větrala. V této podobě svůj návyk vykonávám dodnes.  

Přestože otužování skýtá řadu benefitů, není pro každého! Pokud trpíte vysokým tlakem, srdečními nebo cévními chorobami, je důležité poradit se se svým lékařem.   

Pro začátek je mým tipem hlavně opatrné a postupné snižování okolní teploty například větráním, oplachovat si po ránu obličej studenou vodou a zařadit krátké vlažné sprchy, při kterých začnete od paty až k hlavě, jejichž teplota se časem bude snižovat a ve sprše zvládnete zůstat delší dobu. Klíčové je správné hluboké dýchání. Otužování patří mezi jednu z nejpřirozenějších a taky finančně i časově nejefektivnějších forem posilování obranyschopnosti. Ze začátku to nemusí být zrovna nejpříjemnější, ale po vytrvání Vám otužování přinese množství benefitů a endorfinový příval energie.