Bude záhada Stonehenge někdy objasněna?

Megalitické památky se nacházejí snad po celém světě, jsou i u nás, na Slovensku a na mnoha dalších místech. Nejslavnější je bezesporu anglický legendární kamenný kruh u Stonehenge. Ročně ho navštíví tisíce turistů i archeologů, vědců a dalších odborníků, kteří tuto památku, starou asi 5 000 let, stále zkoumají. Panuje kolem ní spousta otázek, na které dosud neexistuje odpověď. Kdo Stonehenge postavil? Jak? A za jakým účelem?

Mnoho archeologů je přesvědčeno, že obří anglický monument byl postaven postupně třemi starobylými kmeny. Stavbu začal tzv. „lid na vrchu Windmill“ okolo roku 3 000 př. n. l. Druhými v pořadí byli tzv. „lidé kultury zvoncových pohárů.“ Dostaven byl pravděpodobně kolem roku 2 000 př. n. l. tzv. „lidmi wessexské kultury.“ K jeho stavbě byly nejspíš použity sáně a tehdejší vodní toky. 

Existuje teorie týkající se stavby Stonehenge, kterou podporují někteří záhadologové a nadšenci UFO. Při budování kruhu pomáhali mimozemšťané, kteří tehdejším lidem ukázali svou vyspělou technologii. Zvládli by to obyčejní lidé bez jejich pomoci s využitím saní, když největší kameny váží i několik tun? Tuto teorii podporuje svědectví o zahlédnutí létajícího talíře a kruhy v obilí poblíž Stonehenge.

Není to tak dávno, co se zjistilo, že dva největší menhiry tvořící monument už byly na místě  před počátkem stavby a jsou jen posunuty. Důkazem objevu jsou dvě velké jámy a stopy manipulace na kamenech. Ovšem některé jiné menhiry jsou odjinud. Pocházejí z 293 km vzdáleného pozůstatku kamenného kruhu Waun Mawn, což dokazuje, že je Stonehenge mnohem starší, než si archeologové původně mysleli, a že byl několikrát přemístěn. Zajímavé také je, že v minulosti okolo Stonehenge stálo asi dalších 17 podobných svatyní.

Stonehenge často bývá spojován s legendárním kouzelníkem Merlinem, který žil v době vlády krále Artuše a byl mu věrným rádcem. V příběhu pověsti si monument Merlin sám postavil a udělal z něj magické místo, aby jeho kouzla a rituály byly silnější. Možná kvůli této zkazce je jednou z teorií o jeho účelu ta, že kamenný kruh býval posvátným místem druidů, kde prováděli své rituály, stejně tak jako Merlin v pověsti.

Existuje spousta dalších tipů a návrhů, k čemu Stonehenge v minulosti sloužil. Údajně mohl být pohřebištěm velkých významných a vlivných rodin. Potvrzovaly by to na místě nalezené kosti dospělých lidí obou pohlaví a kosti malých dětí. V další velmi podobné teorii měl sloužit jako svatyně k uctívání mrtvých.

Další možnost jeho využití souvisí s nalezenými ostatky lidí v blízkém okolí, u nichž byla jako příčina smrti prokázána nějaká vážná smrtelná nemoc. Uprostřed kruhu se nacházejí kameny zbarvené lehce do modra. Lidé si mohli myslet, že menhiry mají léčivé účinky díky jejich nezvyklé barvě. Nebo snad byl Stonehenge opravdu tak posvátným a magickým místem, že se u něj scházeli nemocní lidé ze všech koutů světa, aby se vyléčili?

Nejrozšířenější a nejznámější teorií je ta, že megalitická památka byla postavena k astronomickým účelům a sloužila tedy jako jakási pravěká observatoř. Mezi seskupením kamenů a astrologickými událostmi existuje několik shod. Podle postavení menhirů lidé předpovídali úplněk nebo zatmění Slunce či Měsíce.

Mezi méně rozšířené teorie patří například ta, že se u kamenného kruhu konaly oslavy odpovídající naší obdobě Vánoc a Nového roku, popřípadě ta, že monument sloužil jako prastarý chrám Slunce.

Dodnes nikdo nedokáže říci, zda je některá z uvedených teorií správná, prokazatelná a je jen otázkou, bude-li možné v budoucnosti jednoznačně zodpovědět kteroukoliv z výše uvedených otázek.

Zdroje:

Výklad průvodce