Jak na online výuku?

Spousta studentů říká, že je online výuka mnohdy mnohem náročnější než výuka prezenční. Já sama s tím souhlasím, ale chápu, že si někteří řeknou: „Vždyť je to pohodový stav…“ Na psychiku může být velký nápor studovat v pokoji, ve kterém spíme. Lidský mozek si spojuje místa s činnostmi, proto jsme zvyklí, že ve svém pokoji spíme a rychle usneme, v koupelně se sprchujeme a čistíme si zuby, proto se nám tam nebude dobře spát. Když jsme teď pořád doma, většina z nás ve svém pokoji spí, jí nebo se učí. Tohle všechno ale způsobuje, že se nám třeba špatně usíná nebo se nemůžeme soustředit, proto je nejlepší dělat různé činnosti v různých místnostech. Pokud máte sourozence nebo rodiče pracující z domu, může to být náročné, ale stačí maličkosti. Třeba si oběd sním v jídelně nebo kuchyni, počítač s výukou budu mít v pokoji co nejdále od postele a večer se raději podívám na televizi s rodiči místo toho, abych ležela s notebookem v posteli. Tyhle maličkosti vám pomůžou nejen lépe spát a soustředit se, ale hlavně udržet si alespoň nějaký režim.

Dalším problémem, který trápí spoustu studentů, je tendence kašlat na práci v hodinách i mimo ně. Studenti, kteří byli ve škole aktivní, hlásili se snad pořád, dělali si všechny úkoly a na písemky byli vždy perfektně naučení, teď nemají motivaci a flákají to. Úkol si opíšu z internetu, písemku nějak přepíšu ze sešitu a v hodině mě přece nikdo nevidí, tak proč si nelehnout a nedát si dvacet? Spousta žáků si chce ulehčit práci, ale nedochází jim, že se jim to potom vymstí. Dobrou motivací je teď to, že budete opravdu něco vědět. Jasně, spolužáci, kteří celý rok nehnuli ani brvou, mají samé jedničky a vy, kteří se učíte, máte několik dvojek, to dokáže pořádně naštvat… Ale zkusili jste se těch spolužáků zeptat na něco, co jste probírali? Pokud ano, tak potvrdíte, že většinou ani neví, že se něco takového probíralo. Ti to budou mít pořádně těžké, až začneme chodit do školy…

A v neposlední řadě je tu taky nedostatek lidského kontaktu. Jakožto lidi jsme zvyklí mít kolem sebe hodně přátel, známých i cizích osob. Asi si říkáte, že tohle se přece netýká výuky, je to spíš jen o tom, že nám chybí kamarádi. Chyba! Učení nám totiž jde lépe, když jsme obklopeni lidmi, když se děje i něco víc než výuka. Možná se to nezdá, ale jsme pak lépe soustředění, motivovaní a dokonce máme i lepší morálku. Nejde jen o to, že sedíme vedle našeho nejlepšího kamaráda nebo se o přestávce bavíme s partou třídních sígrů. Jde i o to, že na chodbách vídáme různé lidi, které třeba známe jen od pohledu. Také že jednu hodinu máme s nesnesitelnou účou, která uspává výkladem, a druhou se super učitelem, který nám vypráví k učivu i různé vtipné nebo zajímavé historky. Tyhle maličkosti nám totiž pomáhají se vymaňovat ze stereotypizace naší rutiny. Skrz obrazovku nám ta nudná úča ukazuje něco v prezentaci, ale nikdo stejně nedává pozor, a ten super učitel se nám snaží říct další vtipnou poznámku, kterou ale stejně nikdo neocení, protože jen tupě civíme na kolečka s iniciálami.

Abych to všechno shrnula… Online výuka může být strašná nuda, ale stejně je lepší si držet návyky jako ve škole, protože nám to pomůže nejen s nástupem do prezenční výuky, ale taky se díky tomu nezblázníme.

Dodatek autorky: Podobnost osob v textu konkrétním osobám v reálném životě je čistě náhodná a generalizovaná.