3D tisk snadno a rychle pomocí Jonggle

Jonggle s.r.o.

Chtěli byste si něco vytisknout na 3D tiskárně, ale nemáte kde? Tento problém mnoha lidí se rozhodla vyřešit trojice studentů z Ostravy. Jáchym Cviček, Ondřej Merta a David Havrlant společně vytvářejí platformu pro sdílený 3D tisk jménem Jonggle, jejíž cílem je zpřístupnit 3D tisk každému snadno a rychle.

Nyní vám, milí čtenáři, přinášíme rozhovor s Jáchymem Cvičkem, jedním ze zakladatelů platformy Jonggle a studentem Tercie 6.

  • Co vás ke vzniku platformy pro sdílený 3D tisk vedlo?

Máme 3D tiskárny a naši známí si u nás nechávali často tisknout věci jako například figurky, kryty na kamery, prototypy pro spoustu dalších produktů. Tak jsme se rozhodli posunout tuto myšlenku dál a naprogramovali jsme webovou aplikaci pro sdílený 3D tisk, která umožňuje komukoliv vytisknout si něco ve 3D.

  • Na jakém principu vaše platforma funguje?

Naše aplikace spojuje 3 typy uživatelů: zákazníka s designerem 3D modelů (ten navrhne 3D model, aby tiskárna věděla, co má tisknout) a s tiskařem. Tímto umožňujeme 3D tisk lidem, kteří nemají 3D tiskárnu a nevyznají se v tom. Na druhé straně, pokud máte 3D tiskárnu, tak si 3D tiskem můžete na naší aplikaci slušně přivydělat.

  • Většina lidí si pod 3D tiskem představí jen hotový produkt. Jak probíhá proces přípravy modelu?

První musíte vědět, co si chcete vytisknout. Podle toho si najdete 3D model, který říká 3D tiskárně, co má tisknout, nebo si ho sami namodelujete. To je ovšem složité. Jakmile je 3D model hotový, pomocí fleshky se vloží do 3D tiskárny a dá se tisknout.

  • Je vaše platforma konstruována jen pro komunitu, která se 3D tiskem intenzivně zabývá, nebo ji budou moct využít i lidé, pro které je tato oblast úplně neznámá? Po technologické stránce.

Naším cílem je umožnit 3D tisk běžným lidem, kteří se o to vůbec nezajímají, ovšem marketingově se první dva roky budeme soustředit na technologicky zaměřené lidi jako jsou hráči videoher, kutilové anebo třeba programátoři.

  • Co pro tebe a tvůj tým znamenalo účastnit se akce Green Light?

Vzdělávací kurzy, dobré kontakty a schůzky s investory. Celý Green Light akcelerátor je super a dokáže vás posunout dál.

  • Nastavme si modelovou situaci. Chci si nechat vytisknout figurku své oblíbené seriálové postavy. Jak bude celý proces probíhat?  Musím se jako zájemce někam registrovat?

Ano, prvním krokem bude registrace na našem webu.

Třeba tady Karel si vybere už hotový model z naší knihovny, nebo pošle obrázek například své herní postavy designerovi, ten mu podle ní namodeluje 3D model, potom ho předá tiskaři, který ho vytiskne a pošle Karlovi domů.

  • Je Jonggle firma?

Ano, máme založené Jonggle s.r.o.

  • Můžou lidé do Jonggle investovat? Popřípadě jak a co nabízíte investorům?

Pro veřejnost připravujeme Hithit kampaň, kde za příspěvek budeme nabízet různé odměny od 3D tisku. Dále hledáme seed investici, za kterou nabízíme cca 15 %. Investice využijeme na marketing, development a sales.

  • Co pro tvůj tým znamená úspěch ve finále Green Light?

Úspěch v GL akcelerátoru nám rozhodně ulehčí proces hledání investora a pomůže nám s marketingem a vývojem. Taky dobré spolupráce a další kontakty.


https://www.jonggle.com/

https://www.lupa.cz/aktuality/stredoskolaci-uspeli-v-klani-soutez-podnikej-jejich-startup-zaujal-i-ceo-slevomatu/