PRIGO běží pro Tanzanii 2023

Autorkami článku jsou Barbora Babáková a Zuzana Lenertová.

Běhá celé PRIGO! Takto bychom mohli popsat akci, která se uskutečnila ve středu 18. října 2023 v areálu Slezskoostravského hradu. Za krásného, leč chladného počasí se postupně na běžecké trati předvedly všechny věkové kategorie, od nejmenších čiperů z mateřské školky až po nejstarší mazáky. Nechyběla ani obě gymnázia a Střední škola PRIGO. Možná se ptáte, jak by vypadalo, kdyby trasu někdo neuběhl… V takové situaci nám kryla záda VOŠ PRIGO, která si pro všechny případy připravila stánek s první pomocí, u kterého jste si mohli vyzkoušet třeba právě resuscitaci.  

A copak čekalo naše běžce v cíli? Samozřejmě skvělý pocit! A to nejen z dobře podaného výkonu na trati, ale z také z kouzelného pocitu z pomoci druhým. Tradičně se totiž běhalo za účelem pomoci naší partnerské škole v tanzanském okrsku Utengule. I přesto, že při každém uběhnutém kolečku všem ubývaly síly, za nic na světě by nikdo neměnil. Všichni běželi s vřelostí v srdcích až do té doby, než před nimi pořadatelé ze třetích ročníků uzavřeli trať.

V mezičase mohla všechna hladová bříška najít útěchu ve stánku s občerstvením, ve kterém se podávaly nejrůznější lahůdky, kupříkladu výtečné šátečky či kremrole. Milovníkům dobré kávy zase vykouzlil úsměv na tváři stánek Mental Café, který přítomností své pojízdné kavárny přispěl pozitivní atmosféře celé akce.

Když se doběhlo poslední kolečko, zbývalo jediné – čekat na výherce. Kdo skutečně uběhl nejvíce kol a obdrží tak hlavní cenu? Než zazněly konečné výsledky, tak si pro nedočkavý dav organizátoři připravili napínavé losování o nejrůznější ceny v tombole. Každý měl tak šanci vyhrát! A co je důležitější, výtěžek za všechny zakoupené lístky do tomboly putoval právě pro Tanzanii. Při každém vyhlašování se napětí dalo krájet. Od rozdávání menších cen jsme se propracovali až k losování výherců PRIGO mikin, což samozřejmě vyvolalo ještě větší radost. 

V momentě, kdy organizátoři sečetli všechny naběhané kilometry, přišlo na řadu hlavní vyhlášení nejlepších tříd. Na šťastlivce pak na stupni vítězů čekaly ty nejkrásnější a nejlahodnější dorty, kterými přispěli studenti IB programu. Je ovšem důležité podotknout, že nezáleží na tom, kdo se na bedně vítězů umístil. Nakonec jsme totiž všichni vyhráli už jen tím, že jsme společně mohli přispět a pomoci těm, kteří to opravdu potřebují.

Velké poděkování patří letošním organizátorům, Septimě8, Kvintě6 a jejich třídním učitelům. Díky jejich nasazení a zapálení pro věc se celá akce opravdu povedla a pro budoucí ročníky tak jistě nastavili laťku zase o něco výše. Jedno velké díky patří i vám, studentům a pedagogům škol PRIGO, neboť se s vaší pomocí podařilo vybrat neuvěřitelných

103 661 Kč

Těšíme se příští rok!


Editoři: Mgr. Aneta Pěsňová, Jan Barva