Nejchytřejší droga

Každý máme v kapse takovou malou chytrou krabičku, které říkáme mobil. Děláme na něm vše. Píšeme si SMSky, telefonujeme našim kamarádům, videochatujeme s rodinou, hrajeme hry, zkoušíme na sobě různé filtry, vyhledáme si to, co nevíme. Je to super, co? Mít chytrý telefon je v dnešní době už skoro nutnost. Řekli byste někdy, že můžete být závislí na kousku technologie?

Sice není závislost jako závislost, ale tahle je docela nepříjemná… Rodiče vás zavolají k rodinné večeři a vy si u stolu dopisujete status na Facebook? Účastníte se online výuky a přitom na telefonu projíždíte vtipná videa? Mám pro vás novinku: asi jste na svém telefonu závislí. Možná vám to přijde jako hloupost, možná si říkáte: „není to jako kdybych bral heroin, vždyť to nikomu neubližuje…“. Chyba! Záření obrazovky ubližuje vašim očím, držení telefonu může způsobit křeče nebo zkrácení svalů, vaše věčná nepřítomnost v realitě může mrzet hodně lidí a hlavně ztrácíte sebevědomí, když se srovnáváte s lidmi, kteří se na internetu upravují, zkrášlují, a nebo dokonce s kreslenými či animovanými postavami, které mají mnohdy nereálné rysy.

Co ale udělat pro to, abyste na telefonu závislí nebyli? Zkuste na něm být co nejméně. Vypněte si zvonění, vyhraňte si čas, kdy si s telefonem můžete hrát, když hledáte informace, hledejte v knihách, čtěte, hrajte s rodinou hry, cvičte tělo a mysl nebo hrajte na nějaký nástroj. Telefon je totiž sice chytrá krabička, ale může vám hodně zavařit.