IB Cohort 22 a jeho zážitek z muzikálu Producenti

Bialystock a Bloom…Bialystock a Bloom – tato dvě jména provedla IBDP cohort 2022 a jejich doprovod v podobě Mgr. Renaty Závodné, Mgr. Evy Kupčové a Mgr. Tomáše Juřici předvánočním večerem stráveným v divadle Jiřího Myrona společně s muzikálem Producenti. Nikdo z nás nevěděl, co očekávat, ale jedno jsme věděli jistě, tento večer si chceme užít.

Foyer v prostorách divadla se začalo plnit návštěvníky a cesta do šaten by se dala přirovnat k bitvě u Thermopyl, nakonec však tuto strastiplnou cestu všichni zvládli a své kabáty úspěšně uložili. Čas neúprosně běžel a do začátku představení zbývalo jen několik málo minut. Najít svá místa, usadit se a čekat proto byly aktivity, které následovaly. Než jsme se nadáli, ztlumila se světla, což značilo jediné – představení začíná.

Jak z názvu muzikálu můžeme odhadnout, celá hra bude o producentech, konkrétněji se nám v těchto rolích objevuje Max Bialystock – vyhořelý producent, jehož jméno se kdysi slavně neslo po Broadwayi (dnes po něm však už ani pes neštěkne) – a mladý účetní jménem Leo Bloom, jehož život se utápí v martyriu účetních knih. Jeho snem vždy bylo stát se producentem, a to nejen tak ledajakým – jeho cílem je, aby název jeho profese nesl přídomek Broadwayský.

A co vznikne, když se tento zašlý producent, který touží po lesku své zašlé slávy, spojí s naivním a mladým účetním? Překvapivě zosnovaný plán, jak uvést na trh ten nejhorší muzikál všech dob. Jak toho docílit? Chystají se uvést hru o Adolfu Hitlerovi, jejíž režií pověřili režiséra, který je homosexuál s tou nejhorší kariérní pověstí. Úspěch je dle jejich názoru vyloučen. Důležité je říct, že celou hrou prochází skrytý význam nesoucí se v duchu plného paradoxů a historického kontextu, který rozšiřuje hru o další dějovou paralelní linii a nabízí tak divákovi krom excelentního výkonu herců, orchestru a celého týmu i možnost zamyšlení v doprovodu záchvatů smíchu.

 Skutečně bych řekl, že podobnou hru jsem nikdy předtím neviděl – kombinaci absolutní nekorektnosti a humoru v kontextu historie, o které jsem si nikdy nemyslel, že může být zdrojem komického muzikálu. Za IB Cohort 2022 si dovolím tvrdit, že nás celá hra absolutně nadchla, a to především svou originalitou a jedinečností. Pokud zvažujete úžasnou kulturní zkušenost provázenou humorem, vtipem a smíchem, muzikál Producenti stoprocentně stojí za to.