PRIGO Valentýn 2024

autorka: Bára Julinová

Valentýnku mohl poslat opravdu kdokoliv

Den svatého Valentýna, známý také jako svátek všech zamilovaných, se každoročně slaví 14. února. Náplní dne je oslava lásky, romantiky a všeho, co k tomu patří. 

Primárním významem svátku je projevování náklonnosti k druhému. Zamilované páry si většinou dávají květiny, předměty ve tvaru srdce či přání s milostnými vzkazy. Mezi nejčastější dárky pak patří i parfémy, spodní prádlo, šperky a především čokoláda nebo další sladkosti. Během Valentýna se například celosvětově prodá až 35 miliónů kusů bonboniér. Ke správné oslavě patří určitě i dobrá večeře, víno a zákusek. 

HISTORIE VALENTÝNA  

Podoba Valentýna se tak, jak jej známe dnes, ustálila přibližně v 18. století. Původ svátku pramení ve spletité historii křesťanství a kořeny paradoxně sahají k mučednictví. Křesťanských legend o mučednících se jménem svatý Valentýn známe množství, a je tedy nemožné určit, která z nich je pravdivá, pokud nějaká taková vůbec existuje. 

Jedna z těch nejznámějších vypráví o svatém Valentýnu vězněném v dobách starověkého Říma. Mučedník měl svou vírou navrátit zrak slepé dceři svého věznitele, což novější pověsti začaly vyprávět jako čin z lásky. Před popravou zanechal své milé dopis na rozloučenou s podpisem „Tvůj Valentýn“. 

VALENTÝN NA PRIGU  

Stejně jako v mnoha školách po celém světě, jsme i na Prigu Valentýn oslavili a to nádhernou, romantickou formou. S návrhem připravit speciální aktivity pro tento den přišli samotní žáci a mnohé sami zrealizovali. Přece jen se nám ve škole už několikrát podařilo úspěšně zorganizovat Halloween, tak proč ne i Valentýn? 

Příprava na svátek lásky započala asi 3 týdny před samotným 14. únorem. Celá škola se postupně plnila charakteristickými symboly svátku, tvary srdce v červené i růžové barvě (hrdličkami a postavami obtloustlého andělíčka neboli amorka). V den D nás vedení školy potěšilo fotokoutkem ve foyer. U velkého květinového srdce se měl díky rozpisu možnost vyfotit každý zájemce. Užili si jej společně jak zamilované páry a kamarádi, tak také studenti s učiteli.  

Chodbami celý den proudili žáci sladění ve valentýnských barvách. Každý, kdo přišel v růžové, červené či bílé měl imunitu vůči ústnímu zkoušení. 

Na chodbě u vstupu do jídelny se objevil box na přání s milostnými vzkazy, známými jako valentýnky. Ty mohli lidé poslat komukoliv. Tajný ctitel své životní lásce, kamarád kamarádovi nebo dokonce oblíbeným učitelům. Samozřejmě i učitelé si mezi sebou předali vzkazy. Nekteří také překvapili své třídy a každému žáku napsali dopis. Milá slova roznášeli amorkové od rána až do odpoledne. Některé valentýnky měly velmi kreativní uměleckou formu a jiné byly zase schované v obálce. Mnoho studentů a učitelů doteď pátrá, kdo je jejich tajným ctitelem. Jsem si jistá, že tvoření vzkazů všechny studenty bavilo a valentýnská pošta nás zase o kousek spojila jako přátelskou komunitu.  

Celkově si myslím, že den svatého Valentýna si užil každý ze studentů. Buď jim zlepšil den tajný vzkaz, anebo je zachránila imunita proti ústnímu zkoušení. Doufám, že den zamilovaných tak bude Prigo slavit každý rok a nakonec z něj vznikne nová tradice.