PROČ SLAVÍME VALENTÝN?

Všichni to známe. Jednoho krásného únorového dne všude létají srdíčka a zamilované páry nejsou najednou až tak nechutné, když si na veřejnosti promíchávají sliny, naopak je to najednou pro všechny strašně roztomilé. V ten den si všichni posílají krásné vzkazy nebo dárky, a když někomu vzkaz nepřijde, zázrakem dostane dárek nebo psaníčko od „tajného ctitele“ nebo „tajné ctitelky“, který je psaný písmem velice podobným písmu příjemce…

Ale kdo to vlastně byl ten Valentýn? Abychom si zodpověděli tuto otázku, budeme se muset ponořit do historie a legend starověkého Říma. Tehdy zakázal vládce Říma Claudius II. všem svým vojákům se oženit, ba i zasnoubit, protože se bál, že by poté nechtěli opustit svou ženu a rodinu, pokud by byli povoláni do boje.

Svatý Valentin byl buď biskup v jihoitalské Interamně, nebo kněz v Římě, který i přes tento zákaz oddával snoubence. Svatý Valentin měl také léčitelské schopnosti, kterými například vrátil zrak dceři soudce Asteria, ale zvěsti o tomto zázraku se roznesly a Valentin byl poté mučen a nakonec sťat mečem. Valentin je patronem zamilovaných, včelařů, pocestných, mládeže, ale také je patronem a symbolem ochrany před morem.

Možná jste už slyšeli o svátku Lupercalia, který se považuje za předlohu pro svátek svatého Valentýna. Tento svátek se v antickém Římě slavil právě okolo 14. února. Měl vyčistit město od zlých duchů a zajistit zdraví všech obyvatel na celý další rok. Zatím to zní jako docela láskyplný a milý den, že ano? Opak je pravdou. Vše začalo rituálním obětováním různých zvířat, poté jejich krví potírali biče, kterými muži zbičovali mladé ženy. Jména těchto žen byla napsána na lístečky a ty byly dány do urny, ze které si poté mladí muži losovali, která z nich bude jeho láska na další rok.

Už to není zas tak nádherný a okouzlující svátek, když si uvědomíte, co všechno mu předcházelo a že se slaví na počest mučedníka, co? Abych vám ale trochu odlehčila čtení, co se tak pobavit o nějakých historických prvenstvích a momentech spjatých s tímto svátkem?

První historicky doloženou valentýnku poslal své ženě Karel Orleánský (neplést s Johankou z Arku nebo-li Pannou Orleánskou) v roce 1415, který byl zajat v bitvě u Agincourtu a dlouhou dobu vězněn v londýnském Toweru. Manželce posílal milostné básně psané formou rondelu, z nichž se přibližně šedesát zachovalo a dodnes jsou k vidění mezi královskými listinami v Britském muzeu.

V díle Ptačí sněm (Geoffrey Chaucer) je 14. únor poprvé spojován s romantickou láskou. Toto dílo bylo napsáno jako pocta k zasnoubení patnáctiletého Richarda II. s o osm měsíců starší Annou Českou (dcera Karla IV.).

Snad se na tento svátek teď budete dívat jinak než na komerční svátek, při kterém se po sobě páry plazí na veřejnosti a nikomu to nevadí. Nezapomínejte, jak neskutečně musel trpět svatý Valentin a ty ubohé mladé ženy, které byly mučeny o Luperkáliích. Ti všichni to měli mnohem horší než my teď.