Vánoční tradice

Asi všichni víme, že Vánoce jsou svátky klidu a pohody, ale vztahuje se k nim i celá řada tradic, ať už více, či méně známých. Několik tradic jsem se vám rozhodla přiblížit a kdo ví, možná se v tomto článku dozvíte i něco nového. 

Vánoční stromeček 

Vánoční stromeček má doma asi každý, kdo slaví Vánoce. Většinou jde o jehličnan (obvykle smrk). Na Štědrý den se u něj sejde celá rodina a nachází pod ním dárky. 

Lodičky ze skořápek 

Tyto lodičky dokáží předpovědět budoucnost. Důležité je, ať si každý člen rodiny vyrobí lodičku ze skořápky vlašského ořechu a svíčičky sám. Po-té, co si každý vyrobí lodičku, dají se do nějaké nádoby s vodou a nechají se plout. Pokud lodička pluje u okraje nádoby, znamená to, že daný člověk zůstane doma, když lodička naopak pluje do středu nádoby, znamená to, že se vydá do světa. Pokud se lodička potopí, může to předpovědět nemoc. 

Lití olova 

Lití rozžhaveného olova do nádoby se studenou vodou také patří mezi vánoční tradice a stejně jako lodičky ze skořápek, dokáže olovo věštit budoucnost. Po nalití olova do vody záleží hlavně na představivosti daného člověka, ale obecně zvlněný tvar znamená zmatek, ale také cestování, rovný kousek znamená pohodu a klid v osobním životě. Výsledný tvar olova však může odpovědět i na předem připravenou otázku. Pokud nemáte k dispozici olovo, můžete využít i kousek vosku. 

Tři oříšky 

Tři oříšky patří mezi méně známé tradice, přesto však nejsou méně zajímavé. Po večeři rozpůlíte tři vlašské ořechy, ze kterých se vyndá jádro. Do jedné skořápky dáte zeminu, do druhé kousek chleba a do třetí minci. Skořápky se slepí a dají se do misky k ostatním ořechům. O půlnoci si každý z misky vezme jeden ořech a rozlouskne jej. Pokud někdo bude mít ořech s mincí, znamená to bohatství, ořech naplněný zeminou znamená chudobu. Chléb ve skořápce předpovídá spokojený život a obyčejný ořech znamená, že vše zůstane při starém. 

Házení střevícem 

Tato tradice je pouze pro svobodné dívky a ženy a je velmi jednoduchá. Dívka se postaví zády ke dveřím a přes hlavu hodí střevícem. Jestli střevíc dopadne špičkou ke dveřím, znamená to, že se dívka do roka vdá, jestli patou, tak zůstane doma. 

Jmelí 

Jmelí patří mezi jeden z nejznámějších a nejrozšířenějších vánočních zvyků. Jmelí se věší tak, aby bylo možno pod ním projít. Pokud si dá pár pod jmelím polibek, přivolají si lásku po celý další rok. Jmelí můžete také darovat a darovanému tím přinést do domu štěstí a ochranu před nemocemi. 

Myslím si, že jste o některých z těchto tradic už slyšeli, přesto doufám, že zde padla i nová informace, o které jste nevěděli. Doufám, že si všichni Vánoce užijete a já vám přeji hezké Vánoce a šťastný Nový rok. 

Zdroje:  

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/vanoce-tradice-zvyky-82605

https://www.novinky.cz/vanoce/clanek/vanocni-zvyky-ktere-navodi-atmosferu-176234

https://living.iprima.cz/bydleni/ostatni/ceske-vanocni-tradice-a-zvyky-vesteni-jablko-lodicky-orechy-olovo