Letní škola DO KRAJINY na Ostravské univerzitě

Byli jsme v Beskydech!

Máte rádi geografii, procházky v přírodě a bydlení na kolejích? Chcete se seznámit s vrstevníky, kteří budou mít stejné zájmy, nebo s vysokoškolskými učiteli, kteří rádi zodpoví všechny vaše zvídavé dotazy? Chcete si o prázdninách rozšířit své poznatky o oborech, o které se zajímáte? Pokud je vaše odpověď ano, pak vám doporučuji letní školu s názvem DO KRAJINY pořádanou Přírodovědeckou fakultou Ostravské univerzity, které jsem měl potěšení se letos zúčastnit.

Osobní dojmy

Na pět dnů se nás ujali kamarádští učitelé (nejen) z katedry fyzické geografie, která sídlí na Přírodovědecké fakultě Ostravské univerzity ve Slezské Ostravě. Na perfektně naplánovaných terénních vycházkách jsme se dozvěděli mnoho informací o krajinné sféře Ostravy, její přírodě a městě samotném. Vyzkoušeli jsme si práci s geodetickými přístroji, podívali jsme se do moravských Beskyd, kde jsme se dozvěděli něco víc z praxe jednotlivých oborů. Viděli jsme, jak probíhá modelování reliéfu krajiny za pomoci fotek z dronu, jak se měří průtok řeky pomocí měrných stanic a jak se skenuje její dno za pomoci sonaru. V počítačové učebně univerzity jsme si dokonce vyzkoušeli i simulaci záplavy Ostravy. Jednoduše řečeno, za pouhých pět dnů jsem toho zažil více, než mnohdy zvládnu za několik týdnů. Protože proběhl teprve 2. ročník, je dost možné, že pořadatelé přidají další poutavé aktivity do ročníků příštích.

Zkusili jsme zaplavit Ostravu!

Na co se tedy můžete těšit?

Během necelého týdne se vás pořadatelé pokusí seznámit s mnoha obory spadajícími pod fyzickou geografii. Můžete se těšit na výklady z environmentalistiky, hydrologie, dendrologie, pedologie, biogeografie, a dokonce i geoinformatiky. Za socioekonomickou katedru vás bude očekávat náhled do oboru regionální geografie, kde se dozvíte něco málo o překvapivě turbulentní historii a současném stavu atypického města Ostravy. Vysokoškolští učitelé vám vše zajímavě vysvětlí a veškerou práci si navíc sami dopodrobna vyzkoušíte, takže si bude každý z vás schopen udělat alespoň základní představu o tom, co daný obor obnáší a jaké jsou jeho možnosti.

Škola by měla probíhat vždy 3. týden v srpnu, od pondělí do pátku. Poplatek za celou akci činí pouze 500,- Kč a obnáší i ubytování a stravu na vysokoškolských kolejích Jana Opletala, což jistě ocení všichni ti, kteří nebydlí přímo v Ostravě, protože program bude každý den probíhat cca od 9:00 do 18:30.

Měřili jsme hloubku koryta!

Na závěr…

Letní školu DO KRAJINY hodnotím velice pozitivně. Z celé školy bych především vyzdvihl nabitý a zajímavý program a vstřícný, férový a lidský přístup učitelů. Tuto letní školu bych rozhodně doporučoval všem, kteří se zajímají o fyzickou geografii, nebo se stále rozhodují o svém budoucím zaměření. Pokud fyzická geografie není vaše kafe, pak nezoufejte, Ostravská univerzita pořádá mnoho akcí a má zajisté i něco pro vás.

Pokud vás tento článek zaujal a chtěli byste se dozvědět víc, pak neváhejte a navštivte webové stránky letní školy:

https://prf.osu.cz/kfg/27221/letni-skola-do-krajiny/