Ročník uzavřen – finále šipkařské ligy PRIGO

Někdo by to mohl nazvat dnem zúčtování či vendety – finálové kolo šipkařské ligy PRIGO bylo tady. Pro ostřílené hráče to už byl stereotyp – 6. 4. se týmy středních škol PRIGO sešli ve foyer a tentokrát s obměněnou fanouškovskou základnou vyrazili směr Havířov. Podmínky byly nehostinné, protože řidič autobusu měl zpoždění, a proto prošli všichni včetně fanoušků nechtěnou otužovací rozcvičkou. Přes to všechno šlo na tvářích všech jednotlivých členů expedice vidět odhodlání vyhrát.

Po příjezdu na místo určení prvotní cesta směrovala, jako vždy, do bufetu. Po rychlé kontrole, jestli jsou přítomné jak řízky, tak koblížky následovalo slavnostní zahájení s nástupem všech týmů. Premiéru tentokrát měla i Vyšší odborná škola PRIGO z Olomouce. Slova se ujala hlavní moderátorka, Ing. Veroniky Nálepová, Ph.D., která vyzpovídala každý z týmů. Bohužel, jak už je zvykem, rozsáhlých odpovědí se jí nedostalo – přisuďme to třeba nervozitě či brzkému rannímu vstávání. I přes tuto noční můru každého moderátora se se vším vypořádala a klání mohlo začít. Týmy se rozlosovaly a už nebylo cesty zpět.

Napjatá atmosféra se rozléhala po celém areálu. Děti ze základní školy ji ale vždy oživily společnými hrami a živější náladou. Někteří z fanoušků takticky zaujali místa u bufetových stolů. Heslo „hladový fanoušek, špatný fanoušek“ bychom mohli ratifikovat do stanov fanouškovského výboru.

Za malou chvíli se, plný euforie, objevil tým nižšího gymnázia – vyhráli a postoupili do finálového utkání. Hned v závěsu byl tým vyššího gymnázia, který taktéž postoupil. Bylo to tady – dva sesterské týmy nesoucí přídomek JAHU se nyní měli utkat. Vzali to sportovně a každý z nich do toho vložil vše. Nakonec však první místo turnaje obhájilo nižší gymnázium, za což jim náleží velká gratulace. Vyšší gymnázium poté obsadilo stříbrnou příčku.

Tím to ale ještě neskončilo. Protože toto kolo bylo poslední v akademickém roce, přišel čas na zhodnocení celoročních úspěchů všech týmů. Po sečtení všech bodů bylo jasno.

Týmy se shromáždily v aule a očekávaly vyhlášení. I když už většina z nich tušila, za kým poputuje pohár. Ano, absolutním vítězem se nestal nikdo jiný než Vysoká škola PRIGO, která obhájila většinu prvních míst během celého turnaje. Oslava byla na místě. Je to poprvé, co se pohár ocitne ve vitríně v Havířově, kde přečká do dalšího roku, kdy se o něj opět všichni utkají. Na druhém místě v celkovém žebříčku skončilo nižší gymnázium a třetí obsadila základní škola. Kromě sladké prémie, medaile a diplomu byla součástí výhry i finanční odměna, kterou si mezi sebou hráči můžou rozdělit.

A jak nakonec všichni hodnotí letošní šipkařskou ligu? Dětem ze základní školy bylo líto, že další kolo bude až za dlouho, někteří se zapřísáhli, že šipky nevezmou do ruky do dalšího klání, jiní se s odhodláním rozhodli, že budou do dalšího ročníku trénovat. Co z toho je pravda a v jakém složení se u terče setkáme příště, uvidíme zase v příštím roce.

My v redakci děkujeme všem čtenářům, kteří naše reporty sledovali. Příští rok zase na stejném místě 🙂